De filosofie van Elckerliek

Elckerliek als gids tijdens je persoonlijke reis

De naam Elckerliek is een anagram van onze voornamen. Het is ook een verwijzing naar de bekende 15e eeuwse allegorie den Spyeghel der Salichheyt van Elckerlijc die, vertaald naar deze tijd, zoveel overeenkomsten vertoont met ons werk en onze levensfilosofie.

De allegorie:
Aan het eind van zijn leven ziet de hoofdpersoon Elckerlijc zich voor zijn onvermijdelijke Laatste Reis gesteld. Op deze eenzame reis vol beproevingen moet hij zich los maken van zijn gehechtheden en angsten, en moet hij rekenschap afleggen voor zijn daden. Al doende ontwikkelt hij zelfkennis en ontdekt hij zijn eigen wijsheid en kracht. Uiteindelijk lukt het hem om zich over te geven en gelouterd de hemel te bereiken.

Vertaald naar deze tijd, ons werk en filosofie:
Elckerlijc betekent ‘elk mens’. Het verhaal gaat dus over ons allemaal. Iedereen bewandelt zo’n weg in het leven, vol unieke ervaringen, obstakels, uitdagingen en keuzes. En allemaal komen we momenten tegen waarop het leven ons dwingt om stil te staan, terug te kijken, de balans op te maken, onze keuzes te overzien, misschien een nieuwe weg in te slaan en te voelen wat alles diep vanbinnen met ons doet. Soms komt zo’n moment plotseling, door een heftige gebeurtenis bijvoorbeeld. Soms knaagt er al langer iets en kiezen we vrijwillig voor een periode van bezinning of een duik in het diepe.

Wellicht kun je tijdens jouw persoonlijke reis wel wat hulp gebruiken. Wij lopen graag een stukje met je mee. Onze filosofie hierbij is dat elk mens het leven, inclusief álles, ten volle wil leren kennen en ervaren. Om uiteindelijk niet anders meer te kunnen dan te kiezen voor Liefde. Wát die keuze ook betekent.

Op welk punt van jouw persoonlijke weg sta jij?