IK trainingen in de praktijk

Het initiatief voor de IK Training ontstond in de zomer van 2007, als opvolging van de Innerlijk Kind Therapeuten Opleiding op Helios Centrum. Lieke en Eric Horn besloten de druk van het behalen van een therapeutendiploma los te laten en mensen een kans te bieden om zich helemaal te focussen op hun eigen ontwikkelingsproces. Dit proces-werk heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een gedegen Training in Persoonlijke Ontwikkeling.

Voor veel deelnemers, waaronder ook coaches en therapeuten, heeft dit zijn vruchten afgeworpen. De IK Training heeft bijgedragen aan een completer persoonlijk én professioneel leven. Sinds de start is er elk jaar een IK Training afgerond.

“Wij kijken inmiddels terug op 12 succesvolle jaren. We zien hoe maskers plaats maken voor waarachtigheid en vreugdevolle kracht. Met een verrassende vanzelfsprekendheid worden er nieuwe stappen gezet en neemt het leven van deelnemers geleidelijk (en soms ook snel) een richting die veel meer in overeenstemming is met hun diepere verlangens. En vooral belangrijk: men ervaart een stevige basis en vertrouwen in zichzelf die blijvend is. Dit motiveert ons om ieder jaar met enthousiasme een nieuwe groep te starten. Wij hopen dat veel mensen deze weg komen bewandelen.” Aldus Lieke en Eric.

 “Heel fijn en bijzonder om te ervaren hoe jullie feilloos weten te filteren waar het werkelijk om gaat.” Jette

“Dit is echt een life changing experience en ik ben heel blij, dankbaar en trots om hiervan deel uit te mogen maken!” Raymond

“Dit IK-werk heeft meer impact dan welke andere training ook die ik heb gedaan!” Wim

Meer reacties van deelnemers:

 • Jany (Jaartraining 6)

  Wat een ongelooflijke rijkdom om me twee jaar lang met zo'n veilige groep mensen en twee zeer kundige begeleiders zo diep te mogen verbinden! Door het brede scala van oefeningen konden mijn allerkwetsbaarste delen eindelijk stapje voor stapje tevoorschijn komen en geheeld worden. Ik ben gegroeid, sterker geworden, in staat om alles wat er in mij leeft nu een echte plek te geven zonder ergens nog voor terug te hoeven schrikken. Ik heb mijn innerlijke ouders en alle pijn die daar nog aan vast zat, kunnen loslaten en vervangen door een gezond innerlijk beeld van de oervader en oermoeder achter mij. Doordat ik meer in verbinding met mezelf ben, heb ik ook een stevige basis ontwikkeld voor de relaties met mijn omgeving, mijn geliefden en collega's. Mijn dankbaarheid is groot, en ik kan iedereen het basisweekend en deze prachtige jaartraining van harte aanbevelen!

 • Hieke (Jaartraining 1)

  In de Jaartraining krijg ik de kans om me ervan bewust te worden hoe ik mijn plek zoek in een (nieuwe) groep. Als ik de gevoelens die hierbij naar boven komen uitspreek, werkt dit bevrijdend en verhelderend. Bevrijdend omdat ik ze heb durven uitspreken en omdat anderen ze bij zichzelf herkennen. Verhelderend omdat Eric en Lieke door hun manier van vragen stellen je je gevoelens beter doen begrijpen en accepteren. Dit werkt helend voor mijn ‘kindverwondingen’ waardoor ik weer verder kan groeien. Ik zie alweer uit naar het volgende weekend.

 • Manuel

  Ik sta nu anders in het leven en ja, daar horen soms tranen bij. Dat mag en voelt nog wat onwennig maar wel welkom. Mijn dank is enorm voor jullie steun en vertrouwen. Voor het doortastende werk in het breken van mijn weerstand, hoe groot die ook soms was.

 • Wilma (Jaartraining 3)

  Mijn innerlijke wereld is al behoorlijk gesjuffeld in en na de eerste weekenden. Een aantal dingen zijn erg duidelijk geworden over mijn gevoels-ratio "verhouding" en daarna is het alleen nog maar meer aan het schuiven gegaan. In mijn werk als manager merk ik hoe het is om niet meer in mijn rol als "baas" te hoeven zitten en steeds maar te moeten presteren, maar gewoon Wilma te mogen en kunnen zijn, onderdeel van een groep mensen die het samen doen. De andere opdracht: te vragen om wat ik nodig heb gaat me gemakkelijker af dan ik had gedacht. Daarin ben ik jullie allen heel dankbaar, een groep mensen waar ik kan oefenen in moeilijke dingen doen, grenzen verleggen. De verhouding met mijn kids is aan het veranderen, alsmede de relatie met vrienden en vriendinnen en die met mijn werk en personeel. Ik voel dat de dingen die ik zeg vanuit veel meer rust komen dan een tijd geleden, en daardoor zeg ik ze ook met veel meer gemak. Mijn tranen komen niet meer uit weggestopte emotie, maar zijn tranen van opluchting en ontroering. Het is mooi om de verandering te zien die iedereen doormaakt, de verzachting, de groei, de openheid, de liefde.

 • Clary (Jaartraining 1)

  De warmte, helderheid, moed en dragende kracht die ik in de Jaartraining ervaar, helpen mij om me te durven laten zakken in mijn eigen hart. Het voelt als mezelf het ja-woord geven: van mijzelf houden en de verbinding met mezelf aangaan! Ook leer ik mijn eigen pijn te dragen. Dat raakt me diep. Ik sta steeds meer op de aarde, volop in het leven en kan alles steeds meer omarmen... Ik ben erg dankbaar en doe niets liever dan meedoen met het tweede jaar.

 • Simone (Jaartraining 5)

  Ik was een zelfstandige, vrij harde, gesloten vrouw toen ik startte met de Jaartraining. De Jaartraining heeft mijn leven veranderd, rijker gemaakt, heeft mij veranderd, leuker gemaakt. De relatie met mijn partner is drastisch veranderd en de relatie met mijn kinderen is veel warmer en dieper geworden. We zijn eerlijker en hebben veel meer plezier. Ik kijk met heel veel liefde, warmte, ontroering en dankbaarheid terug op deze twee jaar.

 • Istvan (Jaartraining 3)

  Hoe leer ik patronen af die niet comfortabel voelen en die mijn burn-out veroorzaken? Dit soort vraagstukken worden continu behandeld in de weekenden. En het fijnste van alles is dat de inzchten (vanzelf) komen. Op dat moment ligt het aan jezelf wat je er mee doet. Ík ben er bewuster door gaan leven en run nu mijn bedrijf op een leukere manier dan vroeger.

 • Simon (Jaartraining 4)

  Jullie zijn een heel belangrijke factor geweest. Jullie hebben me leren vertrouwen op mijzelf! En daarmee mijn onafhankelijkheid teruggegeven. Maar wel eentje waarin ik ook kan delen met anderen en anderen om hulp kan vragen, zonder dat dat elkaar gevoelsmatig tegenspreekt.

 • (Uit het Afscheidsboek van Jaartraining 4)

  Toen we in oktober 2010 met elkaar begonnen had niemand kunnen denken hoe mooi, bijzonder en boeiend deze reis zou worden. Een reis terug naar onze bron. We hebben hem allemaal anders beleefd, zaten niet gelijktijdig in “zwaar weer” of in de “wolken”, maar we waren wel samen... En nu, met de haven in zicht, kunnen we niet anders dan concluderen dat deze bijzondere ervaring de richting en koers van onze verdere levens voor altijd heeft veranderd. Hiervoor zijn we jullie eeuwig dankbaar...

 • Bas

  Ik ben onder de indruk van de manier waarop jullie handelen: respectvol, duidelijk en liefdevol tegelijk. Zeer betrouwbaar…. het bevestigt mij wederom waarom ik er goed aan deed met jullie in zee te gaan.

 • Ko (Jaartraining 1)

  Het gaat goed met mij en de Innerlijk Kind Jaartraining heeft daarin voor mij heel veel bijgedragen. Ik ben heel blij dat ik me destijds heb aangemeld. Na het basisweekend Innerlijk Kind had ik de behoefte om meer met mezelf en mijn innerlijk kind in contact te komen. En dat is wat ik nu in deze mooie groep, wie had dat kunnen dromen, mag ondervinden en beter gezegd mag ondergaan. Zoveel diepgang en mooie processen, waarin we in liefde en diepe verbondenheid ook met elkaar in contact komen. Heel belangrijk. En wat er al niet gebeurt....onbeschrijfelijk mooi! En dat jullie, Eric en Lieke, dat toch ook weer laten gebeuren. Heel veel dank voor jullie beider steun...

 • Manon (Jaartraining 5)

  Het is fijn om in een vaste groep je proces aan te gaan en zo een laag dieper te komen in je eigen bewustwordingsproces. Het is een traject dat niet op zichzelf staat, maar ook doorwerkt in je dagelijks leven. Voor mij is het een grote les geweest in verbinden en weer loslaten, om uiteindelijk weer opnieuw te verbinden... de golfbeweging... en te ervaren dat niets statisch is. En de therapeut in mij heeft veel geleerd van jullie aanpak....

 • Karin G.(Jaartraining 6)

  Recht uit het hart komen twee zinnen: 1. De Innerlijk Kind Jaartraining heeft mij mezelf en mijn gevoel doen vinden en me daarmee een nieuw leven gegeven. 2. Ik ben voor mijn man - en dus in essentie- niet veranderd, maar het leven is wel heel veel makkelijker geworden.

 • Jûnt (Jaartraining 1)

  Wat een mooi avontuur van 2 jaar lang! Wat zijn we gegroeid! Jullie liefde, het inspelen op wat zich aandient, hoe jullie het samen doen en elkaar aanvullen, ik heb genoten van jullie!

 • Jolande (Jaartraining 1)

  Dankzij de Jaartraining heb ik al heel anders naar mannen leren kijken, terwijl ik toch meerdere vervelende ervaringen met mannen heb. Dankzij de Jaartraining is mijn vertrouwen in mezelf met sprongen vooruit gegaan en dus ook mijn vertrouwen in anderen. Dankzij de Jaartraining heb ik toekomstperspectief. Lieve Lieke en Eric, het is zo goed wat jullie doen en de manier waarop jullie het doen. En echt, ik zag overal tegenop en was overal bang voor en vond mezelf niks. En dat is al zo veranderd, dat ik nu soms zo dankbaar ben dat ik leef. Wie had dat kunnen denken. Ik niet. En ik kan het op mijn beurt ook weer doorgeven, dat is ook heerlijk. Dat ik merk dat ik nu zoveel te geven heb. Dankzij de Jaartraining is mijn vertrouwen en liefde voor mensen aanzienlijk toegenomen. Dus ik hoop dat jullie hier nog lang me doorgaan, want echt, deze Jaartraining voorziet in een enorme behoefte bij heel veel mensen.

 • Carlijn

  Lieke, een moeder die zo open en liefdevol haar kindjes welkom heet kende ik nog niet. Je bent een kracht in verbinding. Eric, ik ben je oneindig dankbaar dat je mij de woorden en de taal hebt gegeven die mij hielpen mijn weg weer te vinden.

 • Tim (Jaartraining 6)

  Als we met zijn allen bij elkaar zijn voel ik mijn speelsheid, mijn vrije kind, mijn vrolijke kind steeds makkelijker naar boven komen. Ik ben blij met dit gevoel. En het verschil tussen onze weekenden en mijn 'overige leven' wordt steeds kleiner!

 • Esther (een paar jaar later)

  Steeds vaker kom ik erachter hoe goed mij die twee jaar I.K. bij jullie gedaan heeft. Door jullie heb ik leren contact maken - écht contact - met de ander, iets wat ik daarvoor nou niet bepaald goed kon.

 • Pauline (Jaartraining 2)

  Via mijn psychosociaal werker werd ik attent gemaakt op het I.K. basis weekend. Ik was diep ontroerd wat het weekend al bij mij los had gemaakt. Al gauw merkte ik dat dit de manier was om verder te kunnen met mijn leven. Ik ben nu bezig met het tweede jaar van de Jaartraining en mijn persoonlijke groei gaat nog steeds door. Voor mij betekent de jaartraining kiezen voor mezelf. Ik ben blij dat ik mij dit cadeau heb gegeven!

 • Karin T. (Jaartraining 6)

  De Jaartraining is een emotionele wandeling door je leven, van geboorte tot afscheid nemen. Ik ben door de jaartraining bewuster gaan leven en (mezelf) lief gaan hebben. Wat een prachtig programma!

 • Monique (Jaartraining 3)

  In de jaartraining kan ik mijzelf ruimte geven om kind te zijn met alle kwetsbaarheden, grilligheden en onzinnigheden die daarbij horen en die een plek te geven in mijn volwassen leven. Tevens krijg ik de kans om te begrijpen waar het verdriet, de worsteling en de agressie bij anderen vandaan komen. Ik leer daarmee ook veel over mezelf en durf meer van mezelf onder ogen te zien. Daarnaast zie ik nu ook dat de pijn van anderen niet míjn pijn is, waardoor ik veel beter bij mezelf kan blijven als ik met anderen ben. De Jaartraining betekent voor mij het vormen van een bron van mededogen, van waaruit ik beter voor mezelf zorg én beter kan functioneren in de maatschappij.

 • Kiki (Jaartraining 5)

  Eric en Lieke zijn twee heel bijzondere mensen die feilloos aanvoelen wat je nodig hebt, ze durven te confronteren als dat nodig is en laten je heel veilig en welkom voelen in de groep. De Jaartraining was een plek, een mini-wereld, waar ik kon oefenen, fouten mocht maken, me mocht schamen, kon delen, lachen, huilen, en mezelf mocht verrassen. Het voelde vooral enorm vertrouwd. Ik mocht er opgroeien van meisje tot vrouw, en ben thuis gekomen bij mezelf.

 • Elisabeth (Jaartraining 5)

  Het was heerlijk om voor heel even weer een soort van pappa en mamma te hebben. En dan een stel dat het tegenovergestelde is en doet als mijn eigen ouders. Jullie waren puur, eerlijk, open, warm en liefdevol, maar ook helder, alert en confronterend. Ik heb me nog nooit zo fijn gevoeld bij mensen die mij begeleiden.

 • Sabrina (jaartraining 6)

  Door de jaartraining heb ik geleerd dat ik die stoere en harde buitenkant helemaal niet nodig heb. Ik heb het gevoel dichter bij mijn ware IK te zijn gekomen en ik voel me hierdoor op een zachte, kwetsbare, en tegelijkertijd krachtige en stabielere manier in het dagelijks leven staan.

 • Esther (Jaartraining 1)

  Dank voor twee prachtige jaren gegeven door twee prachtige mensen! Jullie verstaan de waarachtige kunst een mens tot zijn recht te laten komen...

 • Alphonsine (Jaartraining 1)

  Onder liefdevolle begeleiding mochten mijn innerlijke kindjes en al mijn ‘subs’ naar buiten komen. Er was aandacht en liefde voor hen. Zij konden helen en groeien in mij, zodat ik nu werkelijk met mijzelf blij en gelukkig kan zijn.

 • Esmee

  Het was ‘one hell of a ride’ en ik had het niet willen missen! Wat is mijn oogst? Ik ben rustig, ik heb zelfvertrouwen, ik weet wie ik ben en mag zijn wie ik ben, ik kan relativeren, ik ben gelukkig, ik kan mijn lijf beter voelen en ernaar luisteren, ik kan liefde geven en ontvangen. Hoe anders dan vóór deze training…!

 • Mara (Jaartraining 5)

  Wat heeft de Jaartraining mij opgeleverd? Ik heb meer rust en zelfvertrouwen gekregen. Ik cijfer mezelf niet meer weg. Ik kan veel vaker NEE zeggen. Mijn relatie is gelijkwaardiger. Mijn bedrijf groeit! En ondanks de (soms ongezouten) feedback die ik kreeg, heb ik er zeer waardevolle vriendschappen aan over gehouden!

 • Anja (Jaartraining 3)

  Ik had al wat vormen van hulp gehad na een periode van overspannen te zijn geweest. Toch had ik het idee dat ik om de kern van het probleem heen bleef werken, alsof ik bleef hangen in het rationele stuk. In het innerlijk kind werk leer ik naar mijn gevoel te luisteren en bij mijn gevoel te blijven in contact met anderen. In de Jaartraining word ik ook geconfronteerd met patronen en reacties die ik jaren geleden gevormd heb en die ik nu los kan gaan laten. Het is fijn om dit te delen met anderen. Mede door de deskundige begeleiding van Eric en Lieke kom ik steeds meer in mijn kracht te staan en kan ik steeds beter van het leven genieten.

 • Joke (Jaartraining 1)

  Dit werk verdient een groot respect. Zoveel warmte, veiligheid, vertrouwen, liefde en diepgang. Wat mooi dat mijn gewonde kind bij jullie welkom was en een mooi helend proces kon ondergaan.

 • Aad (Jaartraining 3)

  Ik ben Aad, een man van 63 jaar en net een jaartje met pensioen. Ik wil mijn laatste actieve levensfase een andere invulling geven. Maar dat kan pas als ik inzicht krijg in mezelf en niet terug val in oude gedragspatronen die de laatste 50 jaar aardig vastgeroest zijn. De rustige, maar toch ook intensieve aanpak van Eric en Lieke tijdens de jaartrainings weekenden geven mij de mogelijkheid, middels de aangeboden inzichten en oefeningen, bij mijn doel te komen. Het is niet altijd makkelijk, ik word geconfronteerd met oude pijn, maar ik heb er een heel goed gevoel bij. Ik kan het iedereen aanbevelen die echt aan zichzelf wil werken. Voor mij gaat er langzaam een nieuwe wereld open.

 • Else (na 2 jaar) (Jaartraining 1)

  Voor mij is de Innerlijk Kind Jaartraining een diepe verbinding maken met het kind in mij in een vertrouwde en liefdevolle ‘familie’. Tussen de weekenden door blijf ik die verbinding voelen. Ik heb onlangs een lang gesprek met mijn partner gehad en ook echt dingen gezegd waar ik voorheen zo’n moeite mee had. Ik realiseer me nu ook dat de levensweg van mijn ouders heel anders is dan die van mij en daar heb ik, na afgelopen weekend, ook meer vrede mee. Ik wil jullie bedanken voor jullie liefdevolle toewijding en inzichten die ik steeds weer ontvang. Else (na 1 jaar) Vrijheid was mijn Wens. En mijn wens is in vervulling gegaan.